Uwaga!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
OPIS: Ekologiczny zakwas bezglutenowy z quinoa do chleba BIOVEGAN stanowi idealną propozycję dla wielbicieli chleba wypiekanego w domu. Główny składnik zakwasu jakim jest quinoa (zwana również złotem Inków) nadaje wypiekom smak egzotyczno-orzechowy. Południowoamerykańska quinoa jest bogata w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i wizyty. PRODUKT BEZGLUTENOWY.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Z jednej torebki uzyskuje się 750g bezglutenowego chleba. 1 torebkę zakwasu z quinoa, 350gr mąki gryczanej, 150gr mąki sojowej, 1 torebkę drożdży suchych i łyżeczka soli – wszystko to wymieszać, dolać 375ml ciepłej wody, dokładnie wyrobić, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem znów wyrobić – przełożyć do natłuszczonej formy. Wsunąć do zimnego pieca wraz z miseczką wody. Piec w 180-200 stopniach przez ok 80 minut.
PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI: 100gr mąki sojowej, 100gr mąki gryczanej, 100gr mąki z brązowej kaszy jaglanej, 100gr mąki kukurydzianej, 100gr skrobi, 1 paczuszka drożdży suszonych, 1 paczuszka zakwasu z quinoa, 1 łyżka soli, 150gr orzechów grubo zmielonych – wszystko wymieszać, ugnieść ciasto, zostawić na 30 minut w cieple. Potem raz jeszcze ugnieść, uformować kulę, włożyć do natłuszczonej formy, ponakłuwać od góry. Piec w 180-200 stopniach przez 30 minut, następnie 10-12 minut w 220 stopniach.
SKŁAD: Ekstrakt zakwasu piekarniczego z quinoa 100%* (jedno opakowanie starczy na 0,5kg mąki)
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli
OPAKOWANIE: 20g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 1632 kJ / 390 kcal
BIAŁKO - 9,7g
WĘGLOWODANY – 80g; W TYM CUKIER - 2g
TŁUSZCZ – 2,4g
BŁONNIK – 2,5g
SÓD – 0,0mg
INFORMACJE ALERGICZNE:
W produkcji nie stosuje się jaj, glutenu, warzyw, drożdży, białka, mleka krowiego, pszenicy, laktozy. PRODUKT KOSZERNY, BEZGLUTENOWY dla WEGETARIAN i WEGAN.
###
###
###
Twoja opinia może być pierwsza.