![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
OPIS: UMEBOSHI (ŚLIWKI JAPOŃSKIE) - TERRASANA to kiszona (marynowana) japońska śliwka o purpurowej barwie i charakterystycznym cierpkim, słono-kwaśnym smaku. W języku japońskim "Umeboshi" oznacza suszoną śliwkę, jednak tak naprawdę termin ten dotyczy gatunku moreli japońskiej, która poddawana jest procesowi fermentacji w celu wydobycia jej prozdrowotych właściwości. W Kraju Kwitnącej Wiśni kiszona śliwka już od wieków znane jest dobroczynne działanie kiszonej śliwki japońskiej na nasz organizm. Jest ona źródłem białka, minerałów i kwasów organicznych, poprawia pracę układu pokarmowego, neutralizuje kwasowość, działa też oczyszczająco. Umeboshi jest ceniona również ze wzgledu na szerokie zastosowanie kulinarne, gdzie dostępna jest w formie śliwek, pasty bądź octu. Używana jest jako przyprawa, dodatek do kul ryżowych, gotowanych warzyw, sałatek, sosów, kanapek czy też marynaty.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
NAPÓJ UME-SHO-KUZU: Do szklanki wody dodać łyżeczkę sosu sojowego naturalnego – shoyu lub tamari i zagotować. 1 łyżkę kuzu rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się płynu. Gotować do momentu w którym płyn stanie się przezroczysty i gęsty. Zgasić i dodać roztartą na pastę ¼ śliwki umeboshi. Pić gorące, małymi łykami, każdy łyk mieszając ze śliną. Można dodać imbir lub sok z imbiru.
SKŁADNIKI:
1 szklanka wody
¼ śliwki umeboshi lub ¼ łyżeczki pasty ume
Kika kropli sosu sojowego
1 łyżka kuzu rozpuszczonego w wodzie
SKŁAD PRODUKTU: Morele Ume*, sól morska, pachnotka zwyczajna*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G:
Wartość energetyczna: 102 kJ/ 24 kcal
Tłuszcz: 0,6 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
Węglowodany: 2,70 g; w tym cukry: 0,5 g
Białko: 0,3 g
Sól: 14,2 g
DLA ZDROWIA: