SEMCO to polska firma z rodzinną tradycją. Historia rodziny korzeniami swymi sięga Francji, skąd w 1782 r. przybyli jej przodkowie i osiedlili się w Polsce. Tradycją było, że wszyscy po mieczu zajmowali się rolnictwem, a po kądzieli leśnictwem i młynarstwem. Stąd - siedlisko, które obecnie zajmuje firma - to młyn zbudowany w 1906 r. Od 1990 r. prowadzą specjalistyczne gospodarstwo SemCo SGNiP o wielkości 50 ha oraz kontraktację na 250 ha u rolników specjalistów. Dysponujeą bazą produkcyjną wraz z magazynami w centralnej Polsce. Posiadą laboratorium specjalistyczne.

CZŁONKOWSTWO: SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska.

UPRAWY I PRODUKCJA OLEJÓW: Podstawą do rozpoczęcia działalności przetwórczej była - i jest w dalszym ciągu - uprawa roślin zielarskich, cebul kwiatowych, nasion roślin oleistych, miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba) oraz handel nimi w Polsce i za granicą.

Bazują na produkcji olejów zawierających NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), w tym wiesiołka, ogórecznika, zarodków pszenicy i pestki czarnej porzeczki. Ponadto tłoczą len, lniankę, konopie, ostropest itp.

Produkcja olejów w Zakładzie SemCo oparta jest o plantacje nasion kontraktowanych i monitorowanych w ciągu okresu wegetacji. Nasiona pochodzą z polskiej hodowli oraz z własnych odmian rejestrowanych w COBOR np. Lnianka Jara Śmiłowska oarz cebula Stuttgarten Riesen.

Produkcja odbywa się zgodnie z systemem HACCP.