Uwaga!
Firma BIO PLANET Sp. z o.o. od 2007 r. posiada własny, certyfikowany Zakład Konfekcjonowania w Wilkowej Wsi (otulina Puszczy Kampinoskiej niedaleko Warszawy). Firma oferuje produkty pod własną marką BIO PLANET oraz produkty innych renomowanych producentów żywności ekologicznej. Firma jest obecnie liderem branży, szczególnie w zakresie suszonych owoców ekologicznych (morele, figi, daktyle, śliwki, rodzynki).
Naszym celem jest dostarczanie Klientom wyselekcjonowanej żywności ekologicznej, pochodzącej z Polski i świata. Zdrowa żywność z naszej oferty poddawana jest szczegółowej kontroli i selekcj (w tym przez wyspecjalizowane jednostki certyfikujące żywność ekologiczną). Wiemy doskonale, jak ważne jest zdrowie, dobre samopoczucie i pełnowartościowa dieta, jeśli chcemy wyglądać i czuć się idealnie. Aktualnie Bio Planet oprócz dostarczania na rynek najwyższej jakości produktów pod własnym brandem, jest dystrybutorem wielu renomowanych Europejskich marek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
OPIS: Ekologiczna QUINOA BIAŁA BIO PLANET, znana również jako komosa biała ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
RODZAJE: Istnieją trzy główne rodzaje Quinoa, które różnią się przede wszystkim kolorem oraz:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BIAŁEJ QUINOA BIO PLANET:
Zaleca się ziarno quinoa przelać gorąca wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500ml wody, wsypać 180g komosy i gotować ok. 25min. Posolić pod koniec gotowania.
SKŁAD: biała komosa ryżowa*. PRODUKT NATURALNIE BEZGLUTENOWY.
*składniki ekologiczne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 357 kcal (1506 kJ)
BIAŁKO - 13,8
WĘGLOWODANY - 60,8
TŁUSZCZ - 5,0
DLA ZDROWIA: Stanowi źródło wartościowego białka, którego zawartość sięga aż 14%. Posiada dużą zawartość minerałów, bo w 1000g jest 1890mg Magnezu, 1040mg Potasu, 440mg wapnia i 26mg żelaza. Quinoa zawiera więcej cynku niż inne zboża, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Nasiona komosy cechują się obecnością wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu. Jest produktem wysokobiałkowym, niskokalorycznym i nie zawiera glutenu. W skorupce ziaren quinoi występują również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Bezglutenowe ziarno quinoa zawiera 5 % tłuszczu, czyli 2,5 razy więcej niż pszenica. Tłuszcz ten stanowią jednak w głównej mierze nienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nawet w 4,3 % mogą się one składać z kwasu alfa-linolenowego, występującego z reguły tylko w rybach i należącego do grupy kwasów omega-3. Ziarna quinoa są cennym produktem dla osób chorujących na cukrzycę - mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny (35) więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
UWAGA: Komosa ryżowa zawiera saponiny, wykazują działanie przeciwkrzepliwe. Kilkukrotne wypłukanie quinoa sprawi, że rozpuszczą się w wodzie. Saponina w komosie ryżowej ogranicza jednak zastosowanie quinoa w diecie dla niemowląt i małych dzieci.
INFORMACJA ALERGICZNA:
Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Twoja opinia może być pierwsza.