Założycielem i właścicielem firmy POLSKA RÓŻA jest inż. Ernest Michalski. Idea Polskiej Róży, która od początku łączyła w sobie współdziałanie plantacji różowocowych, zakładu przetwórczego oraz prac naukowych popularyzatorskich Fundacji (Instytutu Polska Róża) powstała pod koniec lat siedemdziesiątych, na bazie osobistych doświadczeń założyciela oraz zapomnianych w tamtym czasie, osiągnięć polskich naukowców.

Rodzinne lwowskie tradycje znakomitych przetworów z róż wróciły do mnie po wielu latach, już na mazowieckiej ziemi. We wspomnieniach znalazłem inspirację…. W roku 1977 zakupiłem kawałek ziemi i próbowałem ustalić, jaki rodzaj róż uprawiany był w moich rodzinnych stronach. Moje poszukiwania naprowadziły mnie na zupełnie nieoczekiwany trop. Okazało się, że owoce róż, którymi karmiony byłem jako dziecko, podczas choroby i przy specjalnych okazjach, są niespotykanym źródłem zdrowia. Rozpocząłem od uprawy róż na małej plantacji i przygotowywałem różane przetwory dla siebie, rodziny i przyjaciół. Tak rozpoczęła się moja różana przygoda, która miała okazać się pasją mojego życia.

Szybko przekonałem się, że dzięki regularnemu stosowaniu przetworów z owoców róż stan mojego zdrowia poprawił się. Doświadczenie wspierałem lekturą opracowań polskich i amerykańskich naukowców. Z czasem udało mi się uruchomić zakład przetwórczy, w którym po dziś dzień produkujemy dla Państwa najwyższej jakości przetwory owocowe o walorach odżywczych i smakowych.