Szybki kontakt
tel.
500-610-331
Zamówienia telefonicznie przyjmujemy
w godzinach: PN-PT: 11.00-19.00
Pełne dane kontaktowe
Bezglutenowe Bez mleka Bez cukru Bez orzechów Wegański

SEMCO to polska firma z rodzinną tradycją. Historia rodziny korzeniami swymi sięga Francji, skąd w 1782 r. przybyli jej przodkowie i osiedlili się w Polsce. Tradycją było, że wszyscy po mieczu zajmowali się rolnictwem, a po kądzieli leśnictwem i młynarstwem. Stąd - siedlisko, które obecnie zajmuje firma - to młyn zbudowany w 1906 r. Od 1990 r. prowadzą specjalistyczne gospodarstwo SemCo SGNiP o wielkości 50 ha oraz kontraktację na 250 ha u rolników specjalistów. Dysponujeą bazą produkcyjną wraz z magazynami w centralnej Polsce. Posiadą laboratorium specjalistyczne.

CZŁONKOWSTWO: SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska.

UPRAWY I PRODUKCJA OLEJÓW: Podstawą do rozpoczęcia działalności przetwórczej była - i jest w dalszym ciągu - uprawa roślin zielarskich, cebul kwiatowych, nasion roślin oleistych, miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba) oraz handel nimi w Polsce i za granicą.

Bazują na produkcji olejów zawierających NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), w tym wiesiołka, ogórecznika, zarodków pszenicy i pestki czarnej porzeczki. Ponadto tłoczą len, lniankę, konopie, ostropest itp.

Produkcja olejów w Zakładzie SemCo oparta jest o plantacje nasion kontraktowanych i monitorowanych w ciągu okresu wegetacji. Nasiona pochodzą z polskiej hodowli oraz z własnych odmian rejestrowanych w COBOR np. Lnianka Jara Śmiłowska oarz cebula Stuttgarten Riesen.

Produkcja odbywa się zgodnie z systemem HACCP.

OLEJ RZEPAKOWY 250ML - SEMCO
8,80  9,20  cena obniżona: promocja cenowa na produkt
Opakowanie: 250ml Dostępność: Brak
Kraj pochodzenia: Polska Wysyłka: -
Producent: SEMCO Wartość odżywcza: 3700 kJ/900 kcal

OPIS: OLEJ RZEPAKOWY - SEMCO, to złoto naszych ziem. Wytworzony został ze starannie dobranych polskich nasion rzepaku bezerukowego, odmiany podwójnie uszlachetnionej, Olej rzepakowy wytwarzany według metody na zimno, czysty, nierafinowany o charakterystycznym zapachu i smaku. 

W KUCHNII: Olej rzepakowy jest wyśmienity do surówek, sałatek, majonezów, sosów winegret i dresingów, zup, mięs, ryb, pieczywa, ziemniaków, kasz itp. Olej rzepakowy posiada ok 60 % kwasu linolowego i dzięki temu możemy używać go do krótkiego, jednorazowego smażenia potraw, np. mięs, ryb, naleśników itp

PRZECHOWYWANIE: Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA:

DZIEDZICTWO KULINARNE - WIELKOPOLSKA. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycję regionów.

ORZEŁ AGROBINZESU. Firma Semco jest wieloletnim laureatem nagrody „Orzeł Biznesu”.

SKŁAD PRODUKTU: olej rzepakowy 100% - tłoczony na zimno.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML:

wartość energetyczna: 3700 kJ (900 kcal)
białko: 0g
węglowodany: 0g
cukry: 0g 

tłuszcz ogółem: 98g

w tym:

  • kwasów nasyconych: 7g
  • kwasów jednonienasyconych: 62g
  • kwasów wielonienasyconych: 29g
  • kwasów linolowych: 58,8g

cholesterol: 0mg
błonnik: 0g
sód: 0g

DLA ZDROWIA: W oleju znajdują się: naturalna witamina E, Beta-karoten, kwasy jednonienasycone omega-3 (37%) i omega-6. Kwasy nasycone to 90% zawartości tłuszczu i one decydują o dobroczynnym działaniu tego oleju na działanie organizmu. Kwasy nienasycone to 90% zawartości tłuszczu i one decydują o dobroczynnym działaniu tego oleju na rzecz organizmu.

Jedna łyżka zabezpiecza dziennie zapotrzebowanie organizmu w NNKT.

Ocena:

Opinie klientów

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Opinie o Biobrain.pl na Opineo.pl