Szybki kontakt
tel.
500-610-331
Zamówienia telefonicznie przyjmujemy
w godzinach: PN-PT: 11.00-19.00
Pełne dane kontaktowe
Bezglutenowe Bez mleka Bez cukru Bez orzechów Wegański

SEMCO to polska firma z rodzinną tradycją. Historia rodziny korzeniami swymi sięga Francji, skąd w 1782 r. przybyli jej przodkowie i osiedlili się w Polsce. Tradycją było, że wszyscy po mieczu zajmowali się rolnictwem, a po kądzieli leśnictwem i młynarstwem. Stąd - siedlisko, które obecnie zajmuje firma - to młyn zbudowany w 1906 r. Od 1990 r. prowadzą specjalistyczne gospodarstwo SemCo SGNiP o wielkości 50 ha oraz kontraktację na 250 ha u rolników specjalistów. Dysponujeą bazą produkcyjną wraz z magazynami w centralnej Polsce. Posiadą laboratorium specjalistyczne.

CZŁONKOWSTWO: SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska.

UPRAWY I PRODUKCJA OLEJÓW: Podstawą do rozpoczęcia działalności przetwórczej była - i jest w dalszym ciągu - uprawa roślin zielarskich, cebul kwiatowych, nasion roślin oleistych, miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba) oraz handel nimi w Polsce i za granicą.

Bazują na produkcji olejów zawierających NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), w tym wiesiołka, ogórecznika, zarodków pszenicy i pestki czarnej porzeczki. Ponadto tłoczą len, lniankę, konopie, ostropest itp.

Produkcja olejów w Zakładzie SemCo oparta jest o plantacje nasion kontraktowanych i monitorowanych w ciągu okresu wegetacji. Nasiona pochodzą z polskiej hodowli oraz z własnych odmian rejestrowanych w COBOR np. Lnianka Jara Śmiłowska oarz cebula Stuttgarten Riesen.

Produkcja odbywa się zgodnie z systemem HACCP.

OLEJ RYDZOWY WIELKOPOLSKI 250ml - SEMCO
13,90  15,60  cena obniżona: promocja cenowa na produkt
Opakowanie: 250ml Dostępność: W magazynie
Kraj pochodzenia: Polska Wysyłka: do 24 godzin
Producent: SEMCO Wartość odżywcza: 3700 kJ (900 kcal)

OPIS: WIELKOPOLSKI OLEJ RYDZOWY - SEMCO wytwarzany jest z oleistej rośliny, która jest od wieków uprawiana w Wielkopolsce. Nosi wiele nazw tj.: lnianka ozima, rydz, rydzyk, lnicznik (Camelina silvestris). Z jej nasion wytłacza się znakomity dla diety olej tłoczony na zimno. Olej rydzowy charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa. Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb -śledzi, mięs, warzywnych sałatek i surówek a szczególnie czosnku, cebuli i sosów Winegret, itp. Olej rydzowy zdobył w 2005 roku "Perłę" w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów.

PPRZECHOWYWANIE: Należy przechowywać go przed otwarciem butelki w temp. + 4 - +20 st. C, a po otwarciu w lodówce.

SKŁAD: Olej rydzowy (z lnianki) 100% - tłoczony na zimno.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100ml:

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 3700 kJ (900 kcal)
BIAŁKO - 0g
WĘGLOWODANY - 0g
CUKRY - 0g 

TŁUSZCZ OGÓŁEM: 93g

W TYM:

-KWASÓW NASYCONYCH - 7g
-KWASÓW JEDNONIENASYCONYCH - 32g
-KWASÓW WIELONIENASYCONYCH - 54g
-KWASÓW OMEGA 3 - 34g
-KWASÓW OMEGA 6 - 17g

CHOLESTEROL - 0mg
BŁONNIK - 0g
SÓD - 0

DLA ZROWIA: Olej zawiera 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

 

 

Ocena:

Opinie klientów

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Opinie o Biobrain.pl na Opineo.pl