Szybki kontakt
tel.
500-610-331
Zamówienia telefonicznie przyjmujemy
w godzinach: PN-PT: 11.00-19.00
Pełne dane kontaktowe
Bezglutenowe Bez mleka Bez cukru Bez orzechów Wegański

DARY NATURY to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Firma położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, położonej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się dużą lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego. 

Surowce używane w naszej produkcji pochodzą z terenu Nadleśnictwa Rudka i obszarów certyfikowanych oraz z gospodarstw ekologicznych. Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody. 

Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska. 

MĄKA Z TOPINAMBURU BEZGLUTENOWA BIO 500g - DARY NATURY
11,52 
Opakowanie: 500g Dostępność: W magazynie
Kraj pochodzenia: Polska Wysyłka: do 24 godzin
Producent: DARY NATURY Wartość odżywcza: -

OPIS: Ekologiczna MĄKA Z TOPINAMBURU BEZGLUTENOWA - DARY NATURY. Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku XVII wieku  i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później  został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków. Topinamburu po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej. W postaci suszonej i zmielonej można przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.

ZASTOSOWANIE: Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.:

  • placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków), 
  • kotlety z mąki z topinamburu,
  • dodatek do sosów, 
  • dodatek do zup,
  • oraz w innych formach według upodobań.

SKŁADNIKI: obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu 100%.

DLA ZDROWIA: Bulwy topinamburu są polecane przedewszystkim osobom chorym na cukrzycę, zawierają aż 18% inuliny (nie skrobię), przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Właściwości lecznicze topinamburu są wykorzystywane przy produkcji leków. Jednak jak każdy tego typu produkt najlepiej sporzywać go w jak najmniej przetworzonej postaci; np: suszone, świeży czy liofilizowany.

Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

Ocena:

Opinie klientów

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Opinie o Biobrain.pl na Opineo.pl