Turecka – Niezwykle aromatyczna, a jednocześnie bazująca na bardzo prostych połączeniach smakowych kuchnia turecka z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Choć przeważnie kojarzy nam się z takimi charakterystycznymi daniami jak kebab czy chałwa, może poszczycić się również innymi potrawami, których zdecydowanie warto spróbować. Wyjątkowa różnorodność tureckiej tradycji kulinarnej wynika z położenia geograficznego tego kraju, który znajduje się na styku Azji, Europy i Afryki, a także jego wyjątkowej historii. Kuchnia turecka jest bowiem bezpośrednim kontynuatorem kuchni Imperium Osmańskiego, które rozciągało się oprócz Azji Mniejszej także na Afrykę Północną oraz południowo-wschodnią Europę (Bałkany). Na terenach, które zajmowali niegdyś Turcy Osmańscy do dziś widać wyraźne wpływy ich kuchni. Można jednak też zaobserwować zjawisko odwrotne, czyli obecność europejskiego i afrykańskiego dziedzictwa kulinarnego w kuchni tureckiej. Do jej najważniejszych elementów należy mięso (szczególnie jagnięcina i baranina), świeże warzywa i owoce, a także prawdziwe bogactwo przypraw korzennych oraz ziół. Kuchnia turecka słynie również z wyjątkowych deserów, jak baklava, kandyzowane owoce czy pudrowane galaretki rachatłukum. Wysokiej jakości produkty należące do kuchni tureckiej znajdziesz także w ofercie BIOBRAIN. Wytwarzane są one z naturalnych składników, bez użycia substancji chemicznych. W naszym sklepie dostępna jest między innymi oryginalna słodka chałwa z pełnego sezamu, która jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tureckiej i z pewnością będzie doskonałym dodatkiem do kawy, wprowadzającym w naszą codzienność odrobinę egzotyki. Kuchnia turecka to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Choć bardzo popularna, wciąż jednak nie jest w pełni doceniana tak jak na to zasługuje i cały czas czeka na odkrycie. Dlatego też polecamy dostępne w naszym dziale Kuchnie świata produkty pochodzenia tureckiego, które pozwolą Ci poznać wyjątkową tradycję kulinarną tego kraju, która być może zyska także Twoje uznanie.