Szybki kontakt
tel.
500-610-331
Zamówienia telefonicznie przyjmujemy
w godzinach: PN-PT: 11.00-19.00
Pełne dane kontaktowe

Włoskie specjały

Alce Nero to wyjątkowe stowarzyszenie, skupiające wyłącznie certyfikowanych ekologicznych rolników i producentów. Jego hasłem przewodnim jest nie tylko najwyższa jakość i gwarancja w 100% ekologicznego pochodzenia produktów, ale również niepowtarzalny smak.
Założona przez pionierów ekologii ponad 35 lat temu grupa Alce Nero & Mielizia, mimo szybkiego rozwoju i sukcesu jaki osiągnęła zarówno na rynku włoskim jak i zagranicznym, nadal pozostaje wierna pierwotnym ideałom. Skupia się przede wszystkim na promocji lokalnej, naturalnej uprawy i produkcji uwzględniającej sprawiedliwy handel i szczególną ochronę środowiska. Przez ponad 35 lat działalności stowarzyszenia, marka Alce Nero zdobyła liczne wyróżnienia oraz pozycję lidera na rynku bio żywności we Włoszech. Oryginalne receptury oraz najwyższa jakość podbijają również serca najbardziej wymagających konsumentów w Europie, Japonii i USA.

Dlaczego żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, z szacunkiem dla zwierząt i ziemi. Ekologiczne metody wytwarzania nie zaburzają estetyki krajobrazu, zachowują różnorodność genetyczną w gospodarstwie, są “zdrowe” i nieszkodliwe dla zwierząt.
W gospodarstwie ekologicznym prowadzona jest ścisła kontrola sposobu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Funkcjonowanie systemu kontroli oraz certyfikacji jest gwarancją dla konsumenta, że produkty ekologiczne to produkty bezpieczne dla zdrowia.

Oferta Alce Nero obejmuje szeroki asortyment produktów najbardziej charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Każda etykieta na produkcie Alce Nero to prawdziwy paszport. Posiada pełną nazwę produktu, nazwę producenta, miejsce pochodzenia, datę zbioru i przydatności. Etykiety zaprojektowane są w sposób przejrzysty i zrozumiały dla konsumentów. Od 2004 roku wszystkie nazwy produktów na etykietach są również pisane w alfabecie Braille’a.

Sosy pomidorowe

Pomidory Alce Nero dojrzewają w słońcu Emilia-Romania, w Dolinie Mezzano, położonej w delcie Padu, słynącej z bogactwa gatunków fauny i flory oraz niezwykle żyznych gleb torfowych. Uprawiane są tam m.in. odmiany Coimbra i Hercules - bogate w likopen, cenny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Aby zachować smak oraz cenne właściwości odżywcze pomidorów, proces produkcji przebiega w bardzo krótkim czasie: maksymalnie 12 godzin od zbioru do pakowania. Proces pasteryzacji przebiegający w niskich temperaturach pozwala zachować świeżość i aromat dojrzałych pomidorów. Właściwości produktu podlegają stałej kontroli na każdym etapie cyklu produkcji - wszystko po to, aby zaoferować konsumentom najlepszą jakość i smak.

Makarony

Pszenica durum, z której produkowany jest makaron Alce Nero, pochodzi z upraw na Sycylii, Puglii, Basilicaty, Lacjum, Toskanii i Lombardii. Podstawowymi składnikami ciasta na makaron jest semolina, mąka która powstaje po zmieleniu ziaren pszenicy durum, oraz woda. Pierwszy etap produkcji polega na dokładnym wymieszaniu obu składników (woda stanowi około 20/25% objętości) i wyrobieniu ciasta (proces trwa około 20 minut). Kolejny etap to wytłaczanie makaronu. Alce Nero stosuje specjalną technikę, która polega na użyciu tradycyjnych matryc z brązu, nadających makaronom specyficzną, chropowatą powierzchnię, co wydatnie poprawia absorbcję sosów. Gotowy makaron jest następnie suszony w temp. ok. 50 C przez okres od 8 do 30 godzin, w zależności od wielkości i kształtu.

Kawa

Ekologiczna kawa Alce Nero pochodzi z roślin uprawianych na Kostaryce, Nikaragui i Peru. Po zebraniu, ziarna są palone i mieszane, aby otrzymać kawę o charakterystycznym aromacie i niepowtarzalnym smaku.

Miody

Miód to ekstremalnie bogaty, oryginalny i lekkostrawny pokarm. Charakteryzuje się licznymi subtelnymi różnicami smakowymi, które zależą głównie od dwóch czynników: kwiatów i pszczół. Każdy miód Alce Nero oferuje aromat i smak charakterystyczny dla konkretnego rodzaju kwiatów: od smaków wybrzeża Morza Tyrreńskiego zawartych w łyżce miodu z eukaliptusa, po gorzkawy smak lasu, który można wyczuć w miodzie kasztanowym. Alce Nero oferuje szeroką gamę miodów ekologicznych, jedno i wielokwiatowych, dając możliwość poznania różnorodnych cech każdego z nich, ponieważ smakowanie miodu jest obcowaniem z tysiącami kolorów i zapachów - zawsze różnych, zawsze ciekawych, zawsze zależnych od warunków, w których miód powstaje.

KAWA ZBOŻOWA INSTANT BIO 125G - ALCE NERO
14,12 
Opakowanie: 125g Dostępność: W magazynie
Kraj pochodzenia: Włochy Wysyłka: do 48 godzin
Producent: ALCE NERO Wartość odżywcza: 1533 kJ/362 kcal

OPIS: Ekologiczna KAWA ZBOŻOWA INSTANT - ALCE NERO, wytworzona w 100% z prażonego jęczmienia. Kawa zbożowa to doskonały napój na śniadanie lub podwieczorek.Może być przygotowywana z dodatkiem gorącego mleka lub napoju roślinnego (ryżowego, sojowego lub owsianego). Może być regularnie spożywana przez dzieci oraz kobiety w ciąży, gdyż nie zawiera kofeiny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 2 łyżeczki kawy rozpuścić w ciepłym lub zimnym mleku (lub wodzie), posłodzić do smaku cukrem lub miodem.

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Produkt przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku.

SKŁAD PRODUKTU: Prażony jęczmień*.

*certyfikowany składnik ekologiczny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G:
wartość energetyczna: 1533 kJ/362 kcal
tłuszcz: 0,2 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
węglowodany: 79 g; w tym cukry: 0,3 g
białko: 6,5 g
sól: 0,13 g

Ocena:

Opinie klientów

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Opinie o Biobrain.pl na Opineo.pl